Hoe zet je dojo-assistenten in?

Dojo-assistenten zijn er om het leven van een trainer gemakkelijker te maken. Ze helpen bij diverse zaken, zoals het voordoen van technieken en het begeleiden en helpen van judoka tijdens de les. Maar er zijn nog zo veel andere manieren waarop een assistent waarde kan leveren aan een les.

Daarnaast zijn je assistenten de leraren van de toekomst, geef ze daarom de ruimte en de kans om hun lesgeef-vaardigheden te ontwikkelen. Wie weet willen ze wel judo leider worden als ze de smaak te pakken hebben!

Wat kunnen deze assistenten dan zoal doen in een les?

  1. Geven van (een deel van) de warming-up
  2. Spel uitleg + begeleiding
  3. Eén of meerdere tweetallen begeleiden
    1. Uitleg geven aan klein groepje van techniek die ze beheersen
    2. Groep begeleiden na uitleg trainer
  4. Extra opdracht of uitbereiding geven aan gevorderde judoka uit de groep
  5. Fungeren als uke wanneer nodig, helpt hiermee 1-op-1 en toont voorbeeldgedrag uke
  6. Spullen pakken en opruimen
  7. Scheidsrechter zijn tijdens randori/shiai in de les
  8. Pleister plakken of ijs halen indien nodig
  9. Banden knoper en het helpen met uitleggen hiervan
  10. Jonge judoka (kleuters) bij de hand nemen als nodig is
  11. Inzetten bij evenementen en toernooien

En dan vergeet ik vast nog iets te noemen.

1. Geven van (een deel van) de warming up

Hiervoor kan je een standaard warming-up uitschrijven die ze kunnen geven na wat voorbereiding of je laat ze actief (mee)denken met leuke oefeningen. Het mooist is natuurlijk een warming-up die aansluit op de rest van de les, hier mag je de assistent zeker in sturen. Ga je een techniek oefenen waarin de judoka’s veel naar achteren gaan vallen? Dan is het handig om daar in de warming-up, de opbouw, al aandacht aan te besteden.

2. Spel uitleg + begeleiding

Assistenten maken naast hun eigen trainingen ook de andere trainingen mee, ze hebben vast een voorkeur voor een spel wat ze leuk vinden. Laat hen dit spel uitleggen en begeleiden. Hier kan je altijd bij helpen door aan te vullen of juist meer in de rol van assistent te kruipen als je een gevorderde assistent op de mat hebt staan.

3. Eén of meerdere tweetallen begeleiden

Uitleg geven aan klein groepje van techniek die ze beheersen

  • Bij lessen met jeugdjudoka kan je vaak groepjes maken op niveau, je kunt de assistent koppelen aan een groepje om bijvoorbeeld te oefenen met valbreken, rollen of een kanteltechniek. Zelfs een worp kunnen ze vaak prima uitleggen. Zeker voor assistenten die het nog spannend vinden om alleen voor de hele groep te staan, zijn dit soort kleine groepjes een prima begin.

Groep begeleiden na uitleg trainer

  • Handig wanneer je gedifferentieerd lesgeeft! Jij geeft de uitleg voor de ene groep en laat de assistent daar achter om te begeleiden. Zodat je snel door kunt met de uitleg voor de tweede groep. Geef de assistent wel de aandachtspunten mee waarop die moet letten.

4. Extra opdracht of uitbereiding geven aan gevorderde judoka uit de groep

Bijna elke groep heeft ze wel, judoka die net een stapje harder lopen dan de rest of een hoger niveau hebben dan de rest. Deze judoka kan je een extra opdracht meegeven of een uitbreiding op de oefening. Ook de assistent kan hier in helpen. Bijvoorbeeld bij een kleuterles, wanneer de hele groep een simpele kanteltechniek oefent, gaat één tweetal een variatie oefenen of ze krijgen een andere, moeilijkere, kanteltechniek. Zeker als de assistent de gekozen techniek vaardig is, is dit erg fijn.

5. Fungeren als uke waar nodig, helpt hiermee 1-op-1 en toont voorbeeldgedrag uke

Groepen met oneven aantallen zijn niet altijd even handig, gelukkig is daar de assistent. Deze kan, wanneer nodig, als uke fungeren. Het voordeel hierbij is dat judoka 1-op-1 extra hulp krijgen, privé les als het ware. Daarnaast oefent de assistent direct met goed uke gedrag; vaak is de assistent groter en sterker dan de judoka, daar moet deze zich dus op aanpassen. En als de assistent het kan, kan de rest het ook (leren) 😉

6. Spullen pakken en opruimen

Spreekt best wel voor zich, jij kunt je bezighouden met de groep en de assistent haalt de spullen die je nodig hebt of ruimt deze op. Scheelt jou tijd en er ligt geen rommel.

7. Scheidsrechter zijn tijdens randori/shiai in de les

Niet alleen kunnen ze dan oefenen met de judo regels, ze kunnen meteen de judoka helpen en begeleiden in hun besluitvorming. Zeker het tellen van een houdgreep gebeurt zo denk ik wel wat eerlijker 😉

8. Pleister plakken of ijs halen indien nodig

Vooral bij kleine wondjes is het fijn als de assistent ook een pleister kan plakken, ook hier scheelt dat jou tijd en hoef je je ogen niet van de groep af te halen. Bij ons op de club kunnen we een zak ijsklonten halen als we een blessure hebben, maar daarvoor moeten we wel de zaal uit. Perfect klusje voor de assistent.

9. Banden knoper en het helpen met uitleggen hiervan

Nog zo’n taak die jou onnodig veel tijd kost, judoka helpen met het knopen van hun band. Ook het uitleggen en het begeleiden van de judoka die het zelf doet is een prima klus voor de assistent.

10. Jonge of nieuwe judoka bij de hand nemen als nodig is

Niet ieder kind is hetzelfde en niet elke judoka rent meteen de mat op. Een assistent kan een ene fijne brug zijn tussen jou en de mat. Vaak zijn de assistenten jonger, daarmee zitten ze dichterbij het kind qua leeftijd en is een band daarmee sneller gemaakt. De assistent kan een nieuwe judoka sneller op hun gemak laten voelen en begeleiden waar nodig. Vaak koppel ik een assistent aan een nieuwe judoka om ze wegwijs te maken. Het is niet zo dat ze dan het maatje zijn van die judoka, maar ze juist leren met andere judoka te werken, ze helpen met valbreken en wat extra uitleg kunnen geven als dat nodig is.

11. Inzetten bij evenementen en toernooien

Eén van de manieren om ze nog meer te betrekken bij de club, laat ze actief meehelpen bij evenementen en toernooien. Als begeleiding, team op- en afbouw of wat dan ook.

Waardeer en bedank ze!

Vergeet ze vooral niet te bedanken, want ondanks dat ze dit (hoogstwaarschijnlijk) vrijwillig doen, is een bedankje wel het minste wat ze horen te krijgen. Laat ze voelen en merken dat ze gewaardeerd worden en stiekem best wel onmisbaar zijn voor jou en de club.

Meer lezen over assistenten?

Geschreven door
Deel dit bericht
Laatste nieuws

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *