Nu 25% korting op het lidmaatschap met de code: JTLancering

Throwback: mijn eerste judo documentatie

Ik geloof dat ik 13-14 jaar oud was. Ik was druk bezig met het trainen voor de bruine band en had moeite om alles te onthouden wat ik had getraind. Met school erbij, ik deed dit jaar VWO, was het erg pittig om alles te kunnen onthouden én te blijven trainen. Ik kreeg de tip om een schrift bij te gaan houden en op te schrijven wat ik had getraind. Het schrift én wat daaruit voortkwam heb ik nog steeds.

Digitaal verwerken en uitprinten

Schrijven, overtypen en uitprinten. Vergeet niet dat we het hier hebben over 2003-2004. Ik geef nu genoeg mensen les die toen nog niet geboren waren, laat staan dat ze een idee waren.

Schrijven in een schrift tijdens de les, kijken of ik snapte wat ik had opgeschreven en thuis achter de vaste pc (laptops hadden we niet, laat staan smartphones) in Word alles overtypen. Zo maakte ik lijst na lijst met worpen, houdgrepen, verwurgingen, armklemmen, overnames, combinaties. Echt alles schreef ik op.

Codetaal

De grap is wel, als ik het nu teruglees zijn sommige dingen echt codetaal, ook al heb ik het zelf opgeschreven. Dingen als ‘weggaan, omrollen en gaan zitten’ (welke kant?!) of ‘direct meegaan en houdgreep 8 pakken’ (welke worp en welke kant op?!). Ik kan mij er wel iets bij bedenken, maar of het helemaal klopt met wat ik toen heb opgeschreven en getraind weet ik niet.

Blijkbaar kan je ook ‘op je schouders en knieën zitten’..? Geloof dat ik daar een typfout heb gemaakt 😂

Kawaishi systeem

Tijdens het schrijven was ik opgeleid met het Kawaishi systeem, namen van technieken zaten er totaal niet in, de nummers wel. Tegenwoordig ken ik de Japanse namen gelukkig wel en moet ik nu hard nadenken als ik combinaties of overnames lees met nummers van technieken en mijn (soms cryptische) omschrijving. Eén van de redenen dat ik zowel het Go Kyo als het Kawaishi Systeem in het techniek overzicht heb gezet.

De designer in mij heeft het zwaar

Want vroeger was Comic Sans helemaal hip. Dus alles wat ik toen heb geprint, je raad het al, staat in Comic Sans. En vergeet Word Art niet! Met gradients en schaduwen. Joh, ik was helemaal hip! Als je dat nu doet is het “retro” toch?

Toch..?

Ik heb alle digitale bestanden nog, o.a. door de gebrande cd die erbij zit. En er zitten wat leuke dingen tussen die ik in de loop van de jaren ben vergeten of eigenlijk nooit of weinig meer heb getraind. Tijd om dat weer eens op te frissen.

Ergens kan je stellen dat ik ruim 20 jaar geleden al een start heb gemaakt met JudoTraining.nl. Al had ik daar toen totaal geen idee van. Ik had toen niet eens het idee dat ik les wilde geven, of zou kunnen geven. Laat staan dat ik een club zou runnen én een online platform zou hebben.

Heb jij ook zoiets gemaakt? Kan vroeger zijn geweest of misschien wel recent? Laat het weten in de reacties hieronder 🙂

Deel dit bericht
Laatste nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *