Wat is judo?

Judo, oorspronkelijk een Japanse zelfverdedigingskunst, werd rond 1882 ontworpen door Jigoro Kano.

Het woord “judo” betekent ‘zachte weg‘, het achtervoegsel “do” is verwant aan “tao” en draagt naast de betekenis ‘manier’ ook de connotatie van ‘levenspad’.

Een beoefenaar van judo staat bekend als een judoka.

Sinds 1964 is judo erkend als een Olympische sport en heeft het zich wereldwijd verspreid als een populaire wedstrijdsport.

De technieken van judo zijn gebaseerd op het principe om optimaal gebruik te maken van de snelheid en kracht van de tegenstander, met als motto “winnen door toe te geven”. Het algemene doel is om de tegenstander uit te schakelen zonder letsel toe te brengen, vaak door hem op zijn rug te werpen.

Zelfbeheersing en respect spelen een centrale rol in judo, wat tot uiting komt in de buiging die voorafgaat aan een wedstrijd. Judo is geschikt voor beoefening van jonge tot zeer oude leeftijd, wat bijdraagt aan de blijvende populariteit ervan. 

In zijn traditionele betekenis is judo niet alleen een vechtkunst, maar ook een filosofie voor persoonlijke ontwikkeling. De leer is geworteld in twee filosofische principes: wederzijds profijt en welbevinden (jita kyōei, 自他共栄) en het maximale effect met minimale inzet (seiryoku zenyō, 精力善用). Het streven is om deze principes bewust tot uiting te brengen in elke beweging op de judomat.

Judo is dus een sport voor alle leeftijden! Of je nu jong of oud bent, met de oorspronkelijk Japanse technieken train je niet alleen je lichaam, maar ook je geest. Vanuit een opvoedkundig perspectief leer je belangrijke normen en waarden, zoals respectzelfbeheersing en samenwerking. Het mooie van judo is dat het zich aanpast aan de mogelijkheden. Dus ja, echt, het is voor iedereen!

Hoewel judo vooral bekend is als een wedstrijdsport, denk aan de olympische kampioenen Anton Geesink, Wim Ruska en Mark Huizinga, biedt judo nog zoveel meer! Je verdiept je in de technieken en ontdekt hoe je jezelf kunt zijn.

Judo maakt je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker. En het allerleukste is dat je leert door te doen!